Teknoloji

Ayımızın çekirdeği olan Ay hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı.

Bilim adamları Ay’ın bir gizemini daha çözmüş olabilir. Yeni araştırmalar, Ay’ın iç çekirdeğinin Dünya’nınki kadar sağlam olduğuna dair kanıtlar buldu.

Fransa’daki Côte d’Azur Üniversitesi ve Gök Mekaniği ve Ephemeris Hesaplamaları Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, ayımızın iç jeolojik yapısını keşfetmeyi umarak Ay’ın içinin modellerini geliştirdiler. Ay’ın iç çekirdeğinin Dünya’nınki kadar katı olmasının yanı sıra, Yoğunluğu demire yakın bir metalden oluştuğunu belirlediler.Ayrıca çekirdeğin çapının yaklaşık 500 kilometre veya Ay’ın toplam genişliğinin yaklaşık %15’i olduğunu da buldular. arthur briaudve meslektaşları çalışmalarını bu hafta Nature dergisinde yayınladılar.

Yeni analiz ayrıca Ay’ın mantosunun ters yönde döndüğüne veya Ay’ın mantosundaki malzemenin esasen bu tabaka soğumadan ve katı bir kütleye dönüşmeden önce hareket ettiğine dair kanıtlar buldu. Bilim adamları, bu manto dönüşü, Ay yüzeyinde neden demir olduğunu açıklayabileceğini öne sürüyor.Mantonun dönmesiyle daha sıcak kaplar yüzeye çıktıkça, Ay’daki volkanik aktivite yüzeyde demir biriktirdi ve bu demir daha sonra soğuyarak toprağa dönüştü.

Yeni çalışma, Ay’ın yapısı ve tarihi hakkında çok şey bilmemize rağmen, önceden var olan bu bilgiyi doğrulamaya ve geliştirmeye yardımcı oluyor. NASA, 2011’de Ay’ın demir açısından zengin, katı bir çekirdeğe ve ayrıca sıvı bir dış çekirdeğe sahip olduğunu öne sürdü. O zamanlar araştırmacılar, Ay’ın iç katmanlarının neye benzediğinin bir resmini çizmek için Apollo görevleri sırasında alınan sismik verileri kullanmışlardı. Önceki çalışma, iç çekirdeğin yaklaşık 482 kilometrelik bir çapa sahip olduğunu tahmin ediyordu ve bu tahminler, yeni araştırma grubunun varsayımlarına oldukça yakın.

Araştırma grubu, NASA tarafından toplananlar gibi önceden var olan bilgi kümelerine dayalı olarak Ay’ın iç yapısının modellerini oluşturdu. Briaud ve meslektaşları, NASA’nın GRAIL görevinde toplandı Ay’ın yerçekimi alanlarının fiziksel gözlemlerini eşleştirerek, örneğin En güzel eşleşme, grubun tanımladığı katı iç çekirdeği içeriyordu. Ay’ın mantosunun ters olduğu sonucuna varma süreci de benzer bir çalışma ile yürütüldü. Ekip, termodinamik verilere dayanarak Ay’ın mantosunun dijital bir modelini oluşturdu ve Ay’ın mevcut durumuna en iyi uyan demir açısından zengin malzemeden yapılmış Ay’ın iç katmanlarının döndüğü senaryoları inceledi.

Elbette bu çalışma, Ay’ın tuhaf jeolojisini araştıran tek yakın tarihli çalışma değil. Çin’deki araştırmacılar, Mart ayında yayınlanan bir çalışmada, Ay yüzeyinde muazzam bir cam boncuk rezervuarı bulunduğuna dair kanıtlarını gösterdiler.Chang’e-5 Ay’a iniş görevindeki bilim adamları, Ay’ın regolith’inde bulunan küçük cam boncukların asteroit çarpmalarından kaynaklandığını ve güneş rüzgarından su depolayabileceğini öne sürdüler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu