Ekonomi

Çin, piyasayı desteklemek için açığa satış kurallarını sıkılaştırıyor

Açığa satış faaliyetlerini daha da düzenlemek amacıyla, Çin’in menkul kıymetler denetleme kurumu Salı günü, aracı kurumlar tarafından hisse ödünç vermenin askıya alınması ve menkul kıymet finansmanının kapsamına bir üst sınır getirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi yeni önlem duyurdu. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komitesi (CSRC), yatırımcıların hisse senedi fiyatlarının düşeceği üzerine bahse girdiği bir uygulama olan açığa satışı engellemek için bu adımları atıyor.

CSRC ayrıca, hisseleri satın aldıkları gün satan yatırımcılara menkul kıymet ödünç verilmesini de yasaklamaktadır. Bu eylem, açığa satış içeren yasadışı arbitraj faaliyetlerine yönelik daha geniş bir baskının parçası. Düzenleyici, uymayanların potansiyel hapis cezası da dahil olmak üzere önemli sonuçlarla karşı karşıya kalacağı yönündeki sert uyarının ardından Pazartesi günü kötü niyetli açığa satış yapanlarla başa çıkma kararlılığının altını çizdi.

Yeni düzenlemeler, Çinli yetkililerin ekonomik zorluklar nedeniyle son beş yılın en düşük seviyesine gerileyen hisse fiyatlarını desteklemek için çeşitli önlemler aldığı bir dönemde geldi. CSRC’nin nihai kuralları, komisyoncuların menkul kıymetleri müşterilerine açığa satış için ödünç verdikleri yeni menkul kıymet yeniden finansmanı işlerinin başlatılmasını engelleyecek ve mevcut süreçleri aşamalı olarak ortadan kaldıracak.

CSRC ayrıca brokerlara, yeni yönergelere uygunluğu sağlamak için müşteri ticaret faaliyetleri üzerindeki gözetimlerini artırmaları çağrısında bulunuyor. Mevcut düzenlemelere göre yatırımcıların hisseleri satın aldıkları gün satmalarına izin verilmiyor. Ancak bazı kişiler ödünç alınan hisseleri kullanarak bu kuralı aşmıştır. CSRC, bu tür uygulamaları önlemek için bu yatırımcıların hisse ödünç almasını artık açıkça yasakladı.

Bu düzenleyici çabaların, %24 düşüşle 63,7 milyar yuan’a düşen menkul kıymet borç verme işi üzerinde halihazırda önemli bir etkisi oldu. Bu düşüş, CSRC’nin açığa satış konusundaki yoğun incelemesinin ve hisse senedi piyasasını istikrara kavuşturmaya yönelik daha geniş stratejisinin doğrudan etkisini yansıtıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

habergumushacikoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yaşamkent Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu