Yaşam

Cumhuriyetimizin 100. Yılında “Aynanın 100 Yılı” Tiyatro Atölyesi Sonuç Bildirgesi Açıklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (IBBŞT) tarafından 11-14 Şubat tarihleri ​​arasında düzenlenen “100 Yıllık Ayna” Tiyatro Atölyesi; Türkiye’nin birçok ilinden tiyatro sanatçılarının katıldığı toplantıların son günü sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.

İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan, Şehir Tiyatroları Müdürü Oytun Askeroğlu, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Genel Sanat Yönetmen Yardımcıları Emrah Özertem, Tankut Yıldız, Özgür Dereli’nin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından ve birçok alandan sanatçı ve bağımsız sanatçılar toplantıya katıldı. Tiyatro çalışanları, akademisyenler, eleştirmenler, yapımcılar, sendika temsilcileri, fonlu ve özel kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.

İBB Şehir Tiyatroları, tiyatromuzun tüm paydaşlarını Tiyatro Atölyesi’nde bir araya getirerek tiyatromuzun ismine değerli bir katkı sağladı.

Toplantıda konuşan Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla hayata geçirmeyi planladığımız projelerden biri de “100 Yıllık Ayna” adlı Tiyatro Atölyemizdi. Bir diğer projemiz ise geçtiğimiz Eylül ayında Şehir Tiyatroları’nın tüm emektarlarının katkılarıyla sahneye koyduğumuz “Bu Vatan Bizim” adlı oyunumuzdu. “100 Yıllık Ayna” Atölyemizde tiyatro sanatına emek veren tüm paydaşlarımızla geçen yüzyılın muhasebesini yapmak istedik. Konularımızı, önerilerimizi detaylıca inceledik, konuştuk ama en önemlisi birbirimizi duymak, yan yana gelmek, birbirimizin sorunlarından haberdar olmak, bilgi edinmek ve birbirimize ayna tutmaktı. Bu nedenle bu Çalıştayda paylaşılan fikirler ve buradan çıkacak sonuçlarla ileriye daha somut adımlar atabileceğimizi düşünüyorum. Açıkçası çok kalabalık değiliz. Bir avuç insanız. Aslında sorunlarımız o kadar da büyük değil. Çeşitli oturumlara katıldım. Bunların hepsi çözülebilir. Ancak bu konuda mevcut İstanbul Belediyesi’ni ve özellikle Volkan Bey’i yüceltiyorum. Siyasi iradenin günlük siyaset yoluyla çözüme ulaşması oldukça zordur. Bu durumda hepimiz aynı fikirdeyiz.

Şehir Tiyatroları olarak 31 başlıkta geniş katılımla gerçekleşen bu Çalıştayın sonuçlarını kitap haline getirerek takip etmeyi ve bu sonuçları tüm paydaşlarımızla paylaşmayı hedefliyoruz. Bu sonuçların takipçisi olmakta ısrarcı olacağımızı bilmenizi isterim. “Bu sayının oluşmasında emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” söz konusu.

Podyumda Çalıştay Genel Koordinatörü Emre Koyuncuoğlu da sonuç bildirgesini okudu.

İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan ise konuşmasında şunları söyledi:

“Günümüz Türkiye’sinde doğal olarak pek çok yapısal sorundan bahsediyoruz. Bunların sonuçları çalıştayda ortaya çıkıyor. Ayşegül Hanım’ın konuşmasında bahsettiği siyasi irade ve bürokrasi temsil ettiğim yeri tanımlıyor. Bu döngüde hepimiz sanat dünyasındaki çeşitli kavram ve tartışmalarda gezinmeye çalışıyoruz. Toplamda her birimiz temelde neyi hedeflediğimizi ve tam olarak neyin çözülmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak hiçbir zaman çıkmazda boğulmayız. On yılı aşkın süredir tiyatro camiasının içinde olan, yıllardır kültür sanat emekçileriyle her platformda yer almaya çalışan bir arkadaşınızım. Bu konudaki misyonumuz, sorumluluğunu üstlendiğimiz tüm atölye ve alanlarda, günümüz koşullarında kendimizi daha iyiye taşımak ve geleceğe daha iyi çözümler üretmek için çabalamaktı.

Bugün tiyatroya dair söylenen her şeyde organizasyon sorununu asla gözden kaçırmamak gerekir. Tiyatronun toplumsal olarak temsil ettiği bir kimlik her zaman vardır. Ve bu kimliğin kendisi de sizin tarafınızdan ve başkaları tarafından farklı şekilde tanımlanabilir. Muhalefet kimliğinin altında bugüne kadar getirilmiş bir entelektüel kaynak, bir birikim var. Basında yer alan bu tiyatro hareketi her zaman fikirsel bir hareket olarak devam etmiştir. Doğal olarak tiyatronun açtığı her kilit, diğer sanat disiplinlerine öncü ve egemen oyuncu kimliğini taşır. Bu yüzden tiyatronun adımları değerlidir. Bu yüzden tiyatro bazen korkulacak bir şeydir. Tiyatro aslında bir tarafta aynadır.

Şu ana kadar tiyatroyla ilgili yapılan atölyeler arasında gerçekten şunu söylemek isterim ki buradaki tüm arkadaşlarımız çok iyi organize olmuşlar. Katkıda bulunan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bu sonuçların tiyatroya ve tiyatro dışındaki tüm sanat disiplinlerine yol göstereceğini düşünüyorum. Çünkü başta da söylediğim gibi tiyatro kooperatifi, tiyatro inisiyatifi, Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları, tiyatro vakfı, oyuncular birliği kendi iç örgütlenmeleriyle öncü müzisyenlere, çağdaş sanatçılara, çağdaş sanatçılara, sanata öncülük etmiştir. Zaman içerisinde farklı sanat dallarına şahit oldum. Bu liderliğin devam etmesini diliyorum. Bu öncülüğe katkı sağlayan hocalarımıza, akademisyenlerimize ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. söz konusu.

Nihai Bildiri Hazırlandı

Çalıştay kapsamında destekli tiyatrolar, özel tiyatrolar, bağımsız tiyatrolar, uluslararası ortak yapımlar, oyun yazarlığı, tiyatro tarihi yazımı, mesleki eğitim, temsil hakkı ana başlıkları altında 31 alt başlıktan oluşan oturumlar gerçekleştirildi. sahne.

Çalıştay sunumları ve oturumlar sırasında geliştirilen öneriler, Çalıştay editörleri tarafından özetlendi ve Çalıştay sonrasında sonuç bildirgesi hazırlandı. Aynı zamanda sunulan bildiri ve konuşmaların yer aldığı bir Çalıştay kitabı da hazırlanıp paylaşılacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu