Teknoloji

NATO’nun kuruluşunun 74. yıl dönümü: Finlandiya resmi olarak İttifak’ın 31. üyesi oldu

Finlandiya’nın NATO’ya tam üyeliğine ilişkin resmi prosedür, NATO’nun kuruluşunun 74. yıldönümü ve NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın kutlandığı bugün sona erdi.

30 NATO üyesi ülke kendi iç süreçlerini yürüterek Finlandiya’nın İttifaka katılım protokollerini onayladı.

Katılım protokolünü en son onaylayan ülke olan Türkiye, belgeyi Washington Anlaşması’nı saklayan ülke olan ABD’ye teslim etti.

Akabinde Finlandiya, kendi katılım belgelerini sunarak resmen NATO’nun 31. üyesi olarak ilan edildi. Rusya ve NATO’nun kara sınırı da yaklaşık 2.500 km’ye yükseldi.

Rusya ‘Kendi önlemlerimizi alacağız’ dedi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO’nun Finlandiya’nın üyeliğiyle genişlemesini “Rusya’nın güvenliğine ve ulusal çıkarlarına yönelik bir saldırı” olarak gördüklerini belirterek, bu genişlemeye karşı gerekli görürlerse kendi tedbirlerini alabileceklerini kaydetti.

Finlandiya’nın üyelik süreci, İttifak tarihindeki en hızlı süreçlerden biridir.

Finlandiya, İsveç ile birlikte 18 Mayıs 2022’de NATO üyeliği için başvurdu.

28-30 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Madrid Zirvesi’nde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında Üçlü Mutabakat Zaptı imzalandı. Zirvede iki ülke NATO’ya katılmaya davet edildi. Zirvenin ardından çoğu NATO ülkesi iki ülkenin üyeliği için onay sürecini başlattı. Temmuz’da 20, Ağustos’ta 4 ve Eylül’de 4 NATO ülkesi parlamentolarında onay sürecini tamamladı.

Nihayet 27 Mart’ta Macaristan Parlamentosu Finlandiya’nın üyeliğini onayladı. TBMM’de de 30 Mart’ta onay alındı. Böylece Finlandiya’nın NATO üyelik süreci bir yıldan az bir sürede tamamlanarak İttifak’ın 74 yıllık tarihindeki en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

Finlandiya bayrağı Brüksel’deki NATO karargahına çekildi.
© AFP 2023 / JOHN THYS

NATO’nun 9. genişlemesi

1949 yılında ABD, Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz’in imzalarıyla kurulan NATO’ya Türkiye ve Yunanistan 1952 yılında katıldı.

Almanya 1955’te ve İspanya 1982’de NATO’ya katılırken, 1999’daki genişlemede Çekya, Macaristan ve Polonya İttifak’a katıldı.

2004’teki genişleme Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya’yı kapsarken, Arnavutluk ve Hırvatistan 2009’da, Karadağ 2017’de ve Kuzey Makedonya 2020’de NATO üyesi oldular.

MULTİMEDYA

NATO ve Rusya’nın nükleer yeteneklerinin karşılaştırılması
Gözden geçirmek
23 Şubat 22:21

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu